Librarie si anticariat on-line

BUCURESTI ORASUL PRABUSIRILOR

de OCTAV DESSILA

EDITURA CARTEA ROMANEASCA, 1942

300 PAGINI

Dimensiuni : 15 x 21 cm

DESCRIERE:

Este povestea vieţii Berthei Ley, moştenitoarea domeniului Court Leys, din Blakstable, Anglia.

Bertha se îndrăgosteşte într-un  mod obsesiv de Edward Craddock, unul dintre rentierii săi.  Aflând din gura acestuia că şi el ţine la ea, aproape îl cere în căsătorie. Se căsătoresc în scurt timp, contrar dezaprobării tuturor locuitorilor de seamă ai sătucului, care erau de acord că Edward este un om cinstit şi muncitor, dar nu un soţ potrivit pentru  moştenitoarea de la Court Leys. Cei doi sunt susţinuţi doar de mătuşa Berthei, Polly Ley, o domnişoară bătrână noncorfomistă.

După nuntă, perechea se stabileşte la moşie. Cu multă muncă şi pricepere, Edward reuşeşte să transforme domeniul, ajuns o ruină sub conducerea tatălui Berthei, într-un loc înfloritor, plin de viaţă. Fiind un om descurcăreţ, calm, modest şi plăcut cu toată lumea, în scurt timp va deveni favoritul tuturor, toţi săteni fiind de acord că Bertha nu ar fi putut găsi un soţ mai potrivit.

La început, când s-a îndrăgostit de el, Bertha îl vedea ca pe un om perfect, bărbatul ideal, toate defectele sale erau pentru ea calităţi. Cu timpul, neobţinând din partea acestuia atenţia completă şi totală pe care şi-o dorea ca proaspătă soţie, ajunge la concluzia că Edward nu o iubeşte la fel de mult. De fapt, el o iubeşte, dar în felul lui de om simplist de la ţară, practic, fără multe complicaţii şi trăind pe principiul că nu toată ziua e timp de declaraţii de dragoste, mai sunt şi animalele, semănăturile, într-un cuvânt toată treaba aferentă unui conac.

Dezamăgirii Berthei că nu este iubită cu totală dăruire şi cu foarte multă pasiune precum  în romane, i se mai adaugă şi durerea pierderii unei sarcini şi aflarea veştii triste că nu va mai putea avea copii. Covinsă că îi este indiferentă soţului său, încearcă de două ori să îl părăsească, plecând de fiecare dată la mătuşa sa. Într-una din călătorii chiar se autoconvinge că îl iubeşte pe vărul său, Gerald, un puşti aventurier. Dar de fiecare dată dragostea pentru Edward învinge şi Bertha se întoarce acasă. Şi de fiecare dată este dezamăgită pentru că soţul ei nu pare să îi fi dus dorul pe timpul plecării.

Astfel, cuplul îşi continuă viaţa monotonă împreună de-a lungul anilor, fiecare ocupându-se cu alte îndeletniciri : Bertha cu cititul şi cultivarea sa ca fiinţă superioară intelectuală, iar Edward cu treburile conacului, cu politica, conducerea comitatului. Cu timpul, iubirea Berthei dispare, transformându-se în repulsie. Tot ce văzuse frumos şi inteligent la soţul său se schimbă, nu îşi dă seama cum îl putuse adora, îl vede ca pe un om redus, limitat, fără nici o idee despre viaţă.  Nu mai suportă nimic legat de persoana acestuia, o enervează până şi faptul că respiră acelaşi aer cu el şi nu înţelege cum  toţi vecinii şi prietenii îl consideră un om nemaipomenit.

Astfel, în momentul în care Edward moare căzând de pe un cal nărăvaş, Bertha nu simte nimic deosebit, doar o mare uşurare că în sfârşit nu mai trebuie să îl suporte pe acest om atât de antipatic, soţul său dealtfel. Şi după ce îşi revine din şocul iniţial, fiindu-i greu să accepte faptul că în sfârşit este singură, îşi reia liniştită ocupaţia pe care o avea în momentul în care aflase vestea morţii soţului, adică cartea la pagina căreia rămăsese în acel minut. Mi se pare super tare faza, denotă multă indiferenţă şi stăpânire de sine. Mă gândesc cât de insuportabil trebuie să îţi devină un om care fusese viaţa ta, dacă poţi sta şi citi liniştită  în timp ce el zace mort în aceiaşi casă, la câţiva metri de tine.

Cartea e scrisă cam în acelaşi stil ca şi „Vălul pictat”, plictisitoare, totuşi acţiunea se desfăşoară pe nesimţite.

CARTEA ESTE IN STARE FOARTE BUNA, BINE INTRETINUTA, PUTIN FOLOSITA.

PRET: 45 RON + TAXELE POSTALE

http://www.cartiregale.ro
Tel: 074640749962491397332210313345387-210494-700_700 62493196249300649098233-210494-700_700

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: