Librarie si anticariat on-line

1994. SCHIMBAREA CARE NU SCHIMBA NIMIC de GHEORGHE PAUN

 

Puteti comanda aceasta carte de la CARTI REGALE

Telefon: 0746407499, 0724942514

Pret: 35 LEI

 

DESCRIERE:

Gheorghe Păun (6 decembrie 1950, Cicăneşti, judeţul Argeş) este un prozator şi matematician. Este fiul Floarei (născută Toma) şi al lui Vasile Păun, ţărani. Urmează cursurile şcolii elementare în comuna natală, apoi învaţă la Liceul „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş (1965-1969). Licenţiat al Facultăţii de Matematică, secţia informatică, din cadrul Universităţii din Bucureşti (1974), doctor în matematică (1977), Păun lucrează în calitate de cercetător ştiinţific la Institutul de Matematică al Academiei Române (Bucureşti). Primeşte o bursă Humboldt (1992-1993) la Magdeburg, în Germania, vizitează universităţi din Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Franţa, Austria, Olanda, Finlanda, Statele Unite etc. Este membru corespondent al Academiei Române din 1997 şi din 2006 este membru al Academia Europaea. În afara lucră­rilor de specialitate, a elaborat cărţi de cultură ştiinţifică şi jocuri logice. A fost distins cu mai multe premii pentru literatura SF pe care o scrie.

 Prozele matematicianului Păun au fost asociate cu literatura de anticipaţie, cu genul ştiinţifico-fantastic. Se observă, ca un reflex al activităţii de cercetător, latura speculativă, „funda­mentarea” paradoxală a unor piese narative, în fapt mici parabole comune fantaştilor de oriunde, tratate cu vagă ironie, într-un minimum de cuvinte. Disoluţia epică a acumulării de fapte sugerează o evoluţie în cicluri, în spirală mai curând, în care oricărui model îi corespunde un dublu al său.

 Volumul Sfera paralelă (1984) propune astfel de revalorificări în manieră SF: Printre noi… relatează povestea unui text ucigaş care, transmis de autor persoanelor avizate, provoacă în serie moartea lectorilor, ba chiar şi a autorului (narator inclus) referinţei la acesta; Sfera paralelă (titlu ce sugerează improbabilul logic) narează despre ceea ce se anunţa a fi o trans­punere „provincială” a temei dublului, dar care se rezolvă în cheia SF a lumilor paralele; aceeaşi tratare SF şi „cibernetică” este abordată în Sora lui Robin şi Teribila spirală.

 Proza din Generoasele cercuri (1989) se înscrie şi mai bine în acest program auctorial al unei scriituri hiperrealiste: un cadru scenic abia schiţat, al unei lumi de periferie, industrializată abuziv, în care se ghiceşte univoc trama absurdă sau paradoxală care animă conştiinţe oarbe uneori – un muncitor eşuat în viaţă din cauza unui incident din adolescenţă provoacă acelaşi tip de incident, în care victimă va fi de data aceasta un tânăr surprins în aceeaşi postură, aşadar repetabilitate în spirală (Cândva în parc).

 Romanul Oglinzi mişcătoare (1994) narează şi el programul autorului: ceea ce e prezis şi descris – chiar şi la modul oniric, când e vorba de predicţiile personajului narator – devine necesitate, într-o secvenţă spiralată. Hotel Anghila (1994), care poartă pe copertă numele autorului „tradus” în engleză (George Peacock), contează doar ca un exerciţiu parodic de proză detectivistică, în modul lui Raymond Chandler, scris cu oarecare umor.

 În schimb, O mie nouă sute nouăzeci şi patru sau Schimbarea care nu schimbă nimic (1993), apărut şi în traducere engleză (Londra, 1997), e o replică la O mie nouă sute optzeci şi patru al lui George Orwell şi preia întocmai cadrul şi personajele antiutopiei scriitorului englez, plasând evenimentele după 10 ani, când aparatul de control al conştiinţelor, dirijat de societatea totalitară – stratificată în funcţie de cele mai abuzive privilegii – asupra căreia veghează Fratele cel Mare, suferă o revoluţie care izbucneşte prea repede, luându-i prin surprindere pe complotişti. Aceştia îl vor promova pe Fratele cel Nou, care teoretizează şi aplică o „schimbare care nu schimbă” (aluzie la semnificaţia revoluţiei din decembrie 1989, de întoarcere în acelaşi punct). Dacă, dincolo de îngroşările de rigoare, s-a văzut în romanul lui Orwell o parabolă a societăţii totalitare, romanul lui Păun grefează, tot parabolic, situaţii din România postdecembristă.

 Principalele sale domenii de cercetare sunt lingvistică computaţională, teoria limbajelor formale şi aplicaţiile sale, calcul bazat pe modelul ADN şi membrane. Calculul bazat pe modelul ADN şi membrane fost iniţiat de el, în 1998, aceste modele purtând numele de sisteme P. A ţinut cursuri la peste 100 de universităţi şi a avut numeroase invitaţii la conferinţe internaţionale. A publicat un număr mare de articole, multe în colaborare cu mulţi cercetători din lume, 11 cărţi în matematică şi informatică (unele din ele au fost traduse în limbile japoneză, chineză şi rusă), a editat peste 40 de volume colective, şi de asemenea a publicat multe cărţi de ştiinţă popularizată, cărţi de matematică distractivă (jocuri) şi cărţi de ficţiune. Este membru în colectivele editoriale a 12 reviste internaţionale şi este implicat în comitetele de programare, conducere şi organizare a mai multor conferinţe recunoscute şi workshop-uri.

 Opera

 • Sfera paralelă, Bucureşti, 1984;

Generoasele cercuri, Bucureşti, 1989;

O mie nouă sute nouăzeci şi patru sau Schimbarea care nu schimbă nimic, Bucureşti, 1993;

Oglinzi mişcătoare, Bucureşti, 1994;

Hotel Anghila sau Vacanţa unui detectiv particular, Bucureşti, 1994.

 

EDITURA ECCE HOMO, 1993

236 PAGINI

Dimensiuni : 15 x 20 cm

 

Ne gasiti acum si pe FACEBOOK:  http://www.facebook.com/carti.regale

 

 Imagine

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: